Zauważyłem, że na forum pojawia się wiele wątków które tyczą się usprawniania naszej przestrzeni. Często są na styku softu, sprzętu, albo organizacji. I o ile kategoria “organizacja” jest ważna do omawiania bardziej intymnych spraw stowarzyszenia, jak regulaminy, finanse itp. To miejsce na tematy typu: nowe stoły, zamawianie flagi, ogarnianie kącika kuchennego, zamawianie narzędzi, albo produkcja logotypów; mogłoby być otwarte.
Może ktoś z zewnątrz mógłby dopomóc, albo zaangażować. I przy odrobinie szczęścia dołączyć do społeczności?
Jest też ryzyko bikesheddingu. Może jakieś inne których jeszcze nie widzę. W każdym razie fajnie byłoby mieć miejsce w którym myślimy o naszej przestrzeni. Bo w tym komunikatory powinny pomagać.
Jeśli chodzi o SW, HW, itp. to myślę, że pasują do jakiś prywatnych/wspólnych projektów i zajawek które również mogą egzystować w przestrzeni. Kategoria “space” byłaby skupiona głównie na usprawnianiu tejże przestrzeni. Przecież mamy ją w nazwie.
Jeśli powstanie, to musi być żółta jak CYBER. Jako komplementarna do #0c9
Obwiałbym się, że osoby niezaangażowane w przestrzeni rozwadniałyby dyskusję. Z drugiej strony byłaby to szansa na zaangażowanie tych osób. Myślę, że ważna byłaby umiejętność moderowania dyskusji w tej kategorii aby uzyskać efekty i wciągać ludzi do działania.
Ja na to już w ogóle chyba kiedyś zwracałem uwagę, Organizacja to jest mało konkretna nazwa dla tej kategorii, ja bym ją nazwał Stowarzyszenie, bo to wynika z opisu.
Jeśli chodzi o same dyskusje dotyczące przestrzeni to nie myślę żeby ich otwarcie miało być problematyczne, w najgorszym wypadku będzie trzeba ją agresywnie moderować, albo ponownie zamknąć dla członków
Najpierw sprawdźmy jak to działa, zamiast zakładać, że nie będzie. Dodatkowo teraz wśród członków też mamy trochę osób, które w spejsie są rzadko i one nie zajmują głosu w takich sprawach. To mi się wydaje dość naturalne, jeśli coś cię nie dotyczy to mniej się w tym temacie udzielasz.
Bardzo chętnie bym stworzył, bo też widzę taką potrzebę. @amadeusz dej admina!
Proponuję kategorie:
Organizacja → Stowarzyszenie
Organizacja (wedle powyższych sugestii)
Projekty (Alternatywa dla Hardware / Software dla długoterminowych projektów)