Obliczenia robiłem faktycznie dla całego pomieszczenia, co jest może rzeczywiście bez sensu. Może trochę za mocno zasugerowałem się zdjęciami tego ładnego systemu powyżej. Czyli rozumiem, że powietrze będzie ciągnięte miejscowo ze sprzętów w zamkniętej przestrzeni – tj. oba urządzenia mają osobne “wyjście” z urządzenia, które pójdzie prosto do wentylacji? To rzeczywiście z jednej strony ułatwia sprawę. Bo jeśli tego osobnego, odpływu powietrza poza pomieszczenie nie będzie, to nie do końca jest to odsysanie powietrza miejscowo. W takim układzie martwiłaby mnie tylko jedna rzecz – jeśli komora jest dość szczelnie zamknięta, to będzie stawiać bardzo duży opór powietrzu z pomieszczenia, aby się do niej dostało. Natomiast jeżeli będzie półotwarta, to jeśli przepływ nie będzie miał w niej bardzo dużej prędkości, to cząsteczki syfu będą z niej nadal uciekać do reszty pomieszczenia. Rozwiązaniem byłoby niezależne doprowadzenie powietrza z zewnątrz bezpośrednio do komory ale to znów podnosi poziom skomplikowania instalacji.
Zajrzałem do neta (Laser Exhaust System Basics) spojrzeć czy są jakieś wytyczne jakie CFM jest potrzebne do lasera, i w większości jest napisane, że producent lasera powinien podawać wymagane CFM w specyfikacji. Tutaj, jak rozumiem czegoś takiego jak specyfikacja producenta nie ma? Źródełka, które znalazłem mają dość (bardzo) wysokie wymagania odnośnie CFM dla komory lasera: http://support.epiloglaser.com/article/8205/17222/laser-exhaust-requirements, zaś w podlinkowanym na początku akapitu artykule jest fragment: “A typical exhaust specification for a 12"x24” table laser system would be 500 CFM at 6" static pressure.“. Czyli dużo, bardzo dużo, bo odpowiednio 850 m^3/h i 1500 Pa. To już nie jest range takiego zwykłego inline wentylatora, tylko takiego cyklonowego. Z wymiarów podanych przez @not7cd jako “sam laser”, o ile dobrze rozumiem, to laser w HSP będzie miał 0.5x0.8 metra czyli 11"x20”, więc niewiele mniejszy od tego, dla którego jest przykład.
Także zostawiam to jako food for thought i gorąco polecam tego linka: Laser Exhaust System Basics. Reszta to your call ale są tu na pewno tradeoffy do rozważenia pt. cena+hałas+skomplikowanie instalacji vs smród i ilość syfu jaki będzie się wdychać będąc w pomieszczeniu. Po ewentualnym doprecyzowaniu co i jak, będę mógł coś jeszcze policzyć, jeśli będzie taka potrzeba.
Aha, jeszcze kilka zdań odnośnie doboru wiatraka, bo tu jak widzę jest dużo nieporozumień. Niestety w rzeczywistości to nie działa tak, że jak przepływ chcemy 180 m^3/h to bierzemy wiatrak, na którym jest napisane 180 m^3/h i on tyle daje. Tzn. może i daje w idealnych warunkach, czyli jeśli byłyby to dwa praktycznie nieskończone pomieszczenia rozdzielone praktycznie nieskończoną ścianą i w niej wiatrak (choć wydaje mi się, że i wtedy by tych 180 nie było, jeśli nie byłoby lekkiego podciśnienia w pomieszczeniu docelowym). W rzeczywistości każde podniesienie płynu na pewną wysokość, zwężenie, przewód, kolanko itd. stawia opór, który powoduje zmniejszenie wydajności wiatraka. Opór ten wyraża się w Pa i jest nazywany backpressure (nie znam analogicznego jednowyrazowego terminu z ciśnieniem w nazwie po polsku). Dla każdego wiatraka istnieje pewna krzywa, wyrażająca zależność ilości przeciskanego płynu, w funkcji tego ciśnienia/backpressure. W związku z czym, żeby znaleźć wiatrak, który przy danym backpressure ma żądaną wydajność trzeba spojrzeć tę krzywą i z niej odczytać. Poniżej przykład takiego odczytu dla wiatraka z allegro zalinkowanego przez @hamsterking:
Widać, że przy backpressure = 80 Pa jest on w stanie wydać max. jakieś 25 m^3/h na wyższym biegu, i ok 15 m^3/h na niższym. Co się stanie jeśli backpressure wynosi więcej, niż 136 Pa, czyli (na oko) maksymalne backpressure wiatraka? Ano wiatrak będzie miał działanie homeopatyczne tzn. będzie się kręcił ale nie będzie w stanie tłoczyć płynu z punktu A do punktu B. Ostatnia sprawa to ten zaznaczony owalem region. Zasadniczo dla kupionego wiatraka chcemy się znaleźć w tym właśnie rejonie jeśli chodzi o ciśnienie i przepływ. Po co? Dlatego, że w nim wraz z ewentualnymi wahaniami backpressure (które zależy m.in. od gęstości, długości przewodów, ich czystości, jakości połączeń itp.) spadek wydajności będzie umiarkowany w przeciwieństwie, to tego płaskiego odcinka po prawej, gdzie mały wzrost backpressure powoduje bardzo znaczny spadek wydajności.
Dlatego też przy liczeniu najpierw wybiera się wymagany/założony przepływ powietrza, potem liczy backpressure, a na końcu dobiera się wiatrak znając oba te parametry.