Coś mnie zainspirowało chciałem na nowo powołać website working group.
Chciałbym poprawić naszą stronę pod względem dostępności dokumentów, uchwał itp.
Może uda się zaimportować jakieś rzeczy z niefortunnego motywu black-sheep, tym razem bez bike sheddingu.
Anyways, chciałbym zostawić moją krytykę związaną ze stroną. Niektóre rzeczy mógłbym zrobić sam, ale do innych nie mam dostępu, potrzebuje zgodę/informację do zarządu, albo czegoś nie znam i pewnie zepsuje.
O nas: dlaczego istnieje osobno post na forum, i osobno jest to na stronie? Jedna wersja pls, i zawsze do niej odsyłać. Albo automatyzacja w jedną czy drugą stronę. Pomijam zdjęcia stare jak świat, bo trzeba po prostu ogarnąć przestrzeń (postanowienie noworoczne?) i cyknąć nowe
Podobno mogę skomentować onboarding - sensowna współpraca z wiki (przykładowo Hakierspejs Łódź 🦄 | Zapisz się! - potencjalny hacker sprawdza stronę, nowy hacker idzie na wiki). Fajne algorytmy mamy, ale dla dla kogo one są?
Dokumenty: Ok, jest statut schowany w footerze, ale regulamin… jest na wiki. Co powinno być gdzie? Na wiki, na githubie czy na hsp.sh?
Cel strony: Jeśli ma ona zachęcać potencjalnych hakerów - galeria zdjęć, posty z socjalek. Projekty z forum?
Czy powinna być przydatna również dla obecnych członków? Obecnie jest tylko guzik zaloguj który wyrzuca na https://auth.hsp.sh - to już trochę inna sprawa, ale czy tam jest rzeczywiście wszystko co potrzebne hackerowi, czy nie ma martwych usług? Czy więcej powinno być na samym hsp.sh?
Z kontaktem pytałem niedawno, podobno jakoś maile przechodzą.
Ogłoszenia - akurat mi się przypomniało w kontekście zbiórki na kanapę. Może to zintegrować z jakimś kanałem na DC?
Nie odniosę się teraz do wszystkiego, bo póki co mam fokus na target.
Discorda nie chcę podejmować teraz. Sam osobiście. Ale możesz to ruszyć.
Ogłoszenia można obsłużyć przy pomocy przypiętych informacji na głównej. Umożliwiłem to przy okazji notki na kongres. Definitywnie trzeba to lepiej ostylować.
Ugh, jednak blokują mnie CSS. Wybieram na ten moment nabardziej pragmatyczną opcję. Fork CSS bazujących na bootstrapie i dostosowanie ich pod nasze potrzeby.
Najpewniej zrobię fork tego i przesunę w stronę naszego zielonego. Trzeba będzie zrobić jakiś sensowny build system aby publikować ten CSS. Będzie można go wykorzystać w innych miejscach, np. dokuwiki które idzie w odstawkę, albo np. whohacks.
Nie wiem czy jest miejsce aby dorzucić do kupki wymagań coś, ale… Oprócz dokumentów, chciałbym lepiej wyświetlić informacje kontaktowe, Niemcy to nazywają “Impressum”:
Może nietuzinkowe, ale to jest po prostu repozytorium gita gdzie można śledzić zmiany dokumentów. GitHub jest opcjonalny, zawsze można zmigrować do innej usługi. Poprzednio mieliśmy rzeczy na Next Cloudzie i po awarii praktycznie zgubiliśmy wiele dokumentów. Na Wiki czy na stronę WWW można łatwo zalinkować rzeczy z GitHuba, jak chociażby zrobiłem z statutem: