Chwała @yasiu za ten bohaterski wyczyn!
Robię co mogę
Tak mi się skojarzyło: https://youtu.be/y5ghT6oAoQU
Chciałabym uroczyście ogłosić, że wczoraj szklarnia została okryta folią. Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tego przedsięwzięcia. W kolejnych krokach pojawią się drzwi i zaczynamy zagospodarowywać przestrzeń wewnątrz.
Jeśli ktoś ma ochotę skorzystać ze szklarni i coś w niej wyhodować jak najbardziej jest taka możliwość. Szklarnia jest dość przestrzenna.
PRZYGARNIEMY niepotrzebne półki, europalety lub drewniane deski.
Jeśli checie to mam Ikeowską półkę, całkiem w klimacie. Miała wylądować w piwnicy ale w szklarni pewnie bardziej się przyda
Ale super!
Szklarnia does szklarnia things. Gratuluję udanego projektu!
Cieszę się że mogłem dołożyć coś od siebie
Czy ktoś miałby możliwośc przetransportować pułkę? Nie żeby była bardzo duża ale nasza 2 osoba tigra to praktycznie żadnego mebla nie zmieści xd
Jakie wymiary by miała półka i czy jest składana? Ogólnie podejrzewam że może się zmieścić w samochodzie @psuwala wtedy byśmy podjechali po nią w wolnej chwili
Dzisiaj jadę na badanie techniczne, jak dostanę pieczątkę, to mogę przewieźć półkę Pokręciło mi się - do 19 mam ważne badanie
Jakie wymiary ma półka? Jeśli nie wejdzie do środka forka, to mogę na dachu przewieźć, tylko musiałbym ogarnąć jakieś pasy, żeby ją przymocować.
Forek:
@Jogurt ?
Regał jest już w spejsie, rozkręcony - trzeba będzie go skręcić.
Update:
Hakowanie infry szklarniowej.
Zaopatrzeni w kawusie, mate i banany ochoczo zabraliśmy się do pracy w instalowaniu panelu słonecznego i zdobywnaiu dostępów do raspbi.
Jeśli ktoś się szczególnie ślini na myśl “purchawy w trawie przy szklarni” (smakują podobnie do pieczarek), to będę mógł dać 3 2-litrowe worki z czymś gdzie być może rośnie ich grzybnia.
Oczywiście polecam raczej kupić grzybnię by mieć pewność.
To tutaj to takie “zakopać i a nuż się uda”
Domyślnie lądują w ogródku przy bloku na Zaspie
Wypad na szklarnię 25 Lipca 2021
Kolejny weekend w miłej atmosferze na szklarni. Oprócz pysznego posiłku przygotowanego przez @Yogi udało nam się ogarnąć kilka tematów z radioamatorki.
Potwierdziliśmy możliwość łączności przez APRS z szklarnią!
https://www.aprsdirect.com/details/main/sid/4705875
Wnioski z dzisiaj:
0. Potrzebny jest conajmniej jeden kabel Ethernet na szklarni, coby mieć awaryjne połączenie z raspą.
- Raspi warto przekonfigurować w tryb AP, tak aby to ona wystawiała sieć WiFi. Najlepiej ukrytą i o innej nazwie niż WiFi w spejsie.
- Przestała działać łączność przez LTE, warto ogarnąć temat i ogarnąć pakiet który spokojnie wytrzyma rok bez przedawniania się.
- Nie ma sensu stosować dodatkowego Arduino, jeżeli nie korzystamy z analogowych sensorów.
- Dodatkowe sensory mogą być postawione na Node MCU i łączyć się przez WiFi wystawione przez Raspi. Fajnie by było wystawić np. Domoticza który ogarnie autokonfigurację sensorów. (Wedle zamysłu @SQ2WSZ )
- Inaczej sensory mogą zostać połaczone np. przez linię OneWire dookoła szklarni; kwestia ile ich będzie i w jakich miejscach. (@zdz ma taki setup w domu, może nam doradzi?)
- Połaczenie APRS działa bez problemu na 1W mocy. Do zestawienia telemetrii na raspi będzie postawiony direwolf który będzie pobierał dane z poziomu raspi i generował odpowiednią ramkę na karcie dźwiękowej. Kabel AUX połączy raspi z Baofengiem UV-3R.
Update strony sprzętowo-programowej:
- mamy postawioną rpi 3B+ (dostęp konsolowy)
- działają usługi: direwolf, domoticz
- mamy szpej do zasilania wszystkiego z aku, tj. 2 przetwornice step-down o wydajności 5A
- skrypt przygotowujący ramkę APRS działa i czeka na dane z czujników ze skrzynki z postu @yasiu wyżej
Pozostało do zrobienia (na ten moment):
- konfiguracja direwolfa pod sterowanie uv3r
- połączenie uv3r przez interfejs do maliny
- konfiguracja espeasy na nodemcu
- kalibracja czujników i ogólne testy czy działa
edit: - wyprowadzenie anteny wi-fi na zewnątrz skrzynki z sensorami
- uruchomienie AP (na rpi? czy esp?)