Drukarka 3D SLA

(wątek równoległy do: Drukarka 3D FDM)

Tutaj chciałem trzymać rzeczy odnośnie SLA, aby nie zniknęły w potoku na Discordzie.

To potraktowałem jako punkt wyjścia (część o affortable printers, ale zachęcam cały materiał)

O tyle jest fajny, że mówi tutaj o wielu drukarkach w jednym materiale

Ostatnio znalazłem ten artykuł odnośnie takiej przeglądowi co dana drukarkę boli i co patrzeć przy zakupie:(Best Resin 3D Printers 2023 | Tom's Hardware)

Różnica między 4k vs 8k:

Potecjalna myjka i naswietlanie (fajna sprawa, wszystko w jednej obudowie, tylko pojemniki się wymienia):Urządzenie do mycia i suszenia wydruków - Anycubic Wash Cure Plus Machine Sklep Botland

3 polubienia

Z mojego researchu wynika, że jeśli chodzi o 8k, to Phrozen Sonic Mini 8k lub Phrozen Sonic Mighty 8k są najlepszymi opcjami.

Review jednej i review drugiej.

Techniki oczyszczania i utwardzania:

Dodatkowy element do instalacji wentylacyjnej pomieszczenia - komora na sprzęt do druku i obróbki. (290PLN)

Nice to have:

Soniczna myjka ≈ 500PLN
Aerograf + kompresor ≈ 200PLN

Najważniejsze różnice między drukarkami:

Mighty ma większe (lepsze) pole robocze niż Mini (cm)
L21.8×W12.3×H23.5 > L16.5×W7.2×H18

Mini ma mniejsze (lepsze) piksele niż Mighty
22µm < 28µm

Koszta rzeczy koniecznych:

Alco/UV ≈ 1100 PLN
Sonic Mini ≈ 3250 PLN (699USD)
Sonic Mighty ≈ 4200 PLN (899USD)
namiot ≈ 300 PLN
———————————————————
+≈ 4650 / 5600 PLN

Dodatkowo należy kupić:

• żywicę,
  • screen protectory,
  • alkohol.

Pokazówka ich możliwości (Sonic Mighty 8k):

Pokazówka ich możliwości (Sonic Mini 8k):

Plan proponowanego wyglądu pomieszczenia po ewentualnym zakupie drukarki żywicowej.

Falowane pole na sprzęcie do druku i obróbki to namiot GroteQ4. Zamknięcie sprzętu w namiocie ułatwi wentylację.

W związku z rearanżacją przestrzeni potrzebne będą dodatkowo:

• szafa lub regał,
  • stół roboczy,
  • porządne krzesło,
  • stół pod laser,
  • mniejszy stół pod wiertarkę.

Wstępny plan rozszerzenia wentylacji dla nowego układu pomieszczenia:

Konieczne będą najpewniej jakieś przepustnice.

Na ostatnim SPORG z dnia 13.09.2022 (https://forum.hsp.sh/t/sporg-13-09-2022/686/5) ustalono, że

• Wyrażamy wolę zakupu drukarki żywicowej (SLA)
  • Finansowanie: wymagane uzbieranie 2000PLN, w formie zrzutki przez członków HSP (ale inni też mogą dotować :P). Chętni do składania datków deklarują się w następujacym arkuszu Arkusz datków w zrzutce na drukarkę SLA - Arkusz datków w zrzutce na drukarkę SLA - Arkusze Google
  • W zależności od uzbieranej kwoty zostanie zakupiona Phrozen Sonic Mini lub Phrozen Sonic Mighty. Celujemy jednak w drukarkę o rozdzielczości 8K
  • Zostanie wyznaczona trzyosobowa grupa robocza, która będzie odpowiedzialna za zakup oraz opiekę nad drukarką,
  • Proces dalszego procedowania zakupu będzie przeprowadzany asynchronicznie poza SPORG.
  • Konieczne jest zestawienie listy ostatecznej listy rzeczy do zakupu, oprócz samej drukarki.
  • Konieczne jest zdefiniowanie zasad BHP dla stanowiska z drukarką żywicową. W tym konieczność zdefiniowania szkoleń stanowiskowych dla osób, które chcą używać drukarki.
  • Potrzebne jest zorganizowanie spotkania z ekspertami w dziedzinie druku 3D, który mógłby podzielić się swoim doświadczeniem. Chodzi o zdobycie porad, zobaczenia rzeczy na żywo i nabranie obycia. Proponowane spotkanie z Mirkiem podczas wyjścia na wydarzeniu mini 3d3miasto 14 października (HS3) lub wyjście do SKALPu. W tym spotkaniu wezmą udział wszyscy zainteresowani zakupem, w tym osoby z grupy roboczej.
  • Jest też potrzeba z przeprowadzenia spotkania/szkolenia tematycznego z druku 3D SLA, przed zakupem.
  • W tym czasie nastąpi reorganizacja i przygotowanie Stróżówki (p.11), aby było gotowe miejsce kiedy drukarka zostanie zakpiona.
  • Po tych krokach zostanie podjęta ostateczna decyzja zakupowa, wtedy osoby, które deklarowały wpłaty, będą mogły dokonać przelewu na konto stowarzyszenia (z tytułem: Darowizna na cel szczegółowy: Zakup drukarki SLA).

Wszystko powyższe jest jeszcze płynne i podlega ciągłej dyskusji. Jeśli masz jakiś pomysł, jak to powinno działać to warto to przedyskutować.

1 polubienie

Myciak suszak 1090zł
Drukarka 899.99$
8k Reisin 49.99$
Phrozen PFA (nFEP) Film 16.99$

Zaraz zacznę pisać BOM
Każda cena jest zawyżona. Zaokrąglona w zwyż.
Listę zebrałem na podstawie artykułu Essential 3D Printing Tools for SLA Resin Desktop Fabrication | MatterHackers

Bill of Materials

Item Price PLN
Drukarka SLA 4200
Komora UV I czyszcząca 1100
Żywica na start 230
Phrozen PFA Film 100
Rękawiczki Nitrylowe, M i L 30
Gogle ochronne wentylowane 3 szt. 40
Respirator każdy swój włąsny kupuje
Fartuch mamy w HS
Szpachelki plastikowe x4 40
Silikonowa łopatka, szpatułka 5
Zestaw 5 szt szpachelki 20
Cążki, do cięcia 10
Miękka szczoteczka do zębów 5
Silikonowa Mata 20
Lejek silikonowy składany 5
Metalowe sitko 5
Alkohol IPA jest w HS

@not7cd
Zweryfikujcie, czy wymiary czyściałki wystarczą na maksymalne wymiary wydruku.
Podejmijcie decyzje, czy Komrę UV i czyszczącą chcemy tę z linka, czy od Phrozena:

To może być nawet rzut kostką.

Jak dla mnie jest ok.

W sumie racja. Fajnie jakby się wydruki mieściły. Ale jak nie będą się mieścić to można je myć w osobnym pojemniku.