To miała być uniwersalna bateria 4S4P (~15V), do projektów, wkrętatki z może mikrokontrolerem dołączonym, i do odpalania samochodu gdy akumulator siądzie…
Ale większość złącz, w tym 2 WAGO 2060-452/998-404, się zniszczyło.
Tą baterię zabiorę do innych projektów.
W międzyczasie dostałem, do rozbiórki, oryginalne baterie do wkrętarek Bosch i DeWalt
Z tego co się naczytałem o budowie baterii przy okazji elektryfikacji roweru, to ludzie korzystają do łączenia ogniw Li-Ion z taśmy niklowej. Te co widziałem są wprawdzie cieńsze, niż 1 mm ale może dało by się wziąć kilka i zgrzać razem. Alternatywnie wiem, że jest też taśma niklowana, która jest tańsza i może też są dostępne grubsze rozmiary.
Nie jestem pewien, czy o to chodziło ale może pomoże
Plan był: ładować tylko po 1 ogniwie w baterii na raz… ale w 4 bateriach rónolegle.
5 cykli i 4 pełne baterie, i do tego pomiar poszczególnych ogniw
Ino… strzeliłem babola: O ile baterie Makita mają wystawione terminale międzybateryjne, to Bosch’owe… nie.
Dodatkowe złącza są od czegoś innego, z prądu mam tylko skrajne 18-20V
BTW, padła mi jedna baterii we wkrętarce od Teściowej, więc trzeba ratować. @mamert miałbyś kiedyś czas żeby mnie nauczyć jak wymienić ogniwa w środku na jakieś 16580?
Wkrętarka to EuroTec CD214, taki prawie noname. Paczka baterii ma 20,4V, w środku siedzą jakieś NiCd ogniwa. Na ładowarce jest napis 20,4V, 2A.
Wymiana ogniw na Li-Ion z tego co pamiętam wymaga jakieś elektroniki kontrolującej proces. Kolega baterie li-ion do drona ładuje zamknięte w metalowej puszce, bo czasem wybuchają
@ttorcz
Zerknij na to monstrum uczepione czerwonej wkrętarki, będąc na HS.
Tam są ogniwa, wskaźnik naładowania, i jakiś chyba 30W 4S balancer board z AliExpress. Ty byś potrzebował 5S.
Do tego ładowarka jak moja, i to wszystko co musisz mieć, w wypadku wkrętarki.
Albo: slot na baterię Boschową jak na monstroDeWalt’cie (+ ładowarka) - taka bateria ma jużwskaźnik i balancer wewnarz, ale wow, jeśli to 20,4V, 2A (Czy “2Ah”?), 1 taka bateria by starczyła pewnie na 2 GODZINY kręcenia tym EutoTec’iem NON STOP
Zlutuję jeszcze kilka par złącz do tych baterii, może się pobawisz, ale z drugiej strony, to warto tylko jeżeli ta wkrętatka jest pod jakimś względem wyjątkowo dobra. Inaczej się bardziej opłaca kupić nową, bo używane szajsmarkowe wkrętarki bez baterii, chodzą po 15zł pewnie.
DeWalt z 3 bateriami Bosch (+ 1 zepsutą jeżeli jakiś masochista chce się wziąć za wyciąganie ogniw) są na HS
Do tego parę kabelków z blaszkami, jeżeli ktoś chce taką baterię wykorzystać w innym projekcie
Polecam nie wciskać “spustu” do końca, i bieg zostawić na “3” - rzadko trzeba większej siły