Mam się czym pochwalić, to się pochwalę!
W ostatni piątek miałem przyjemność zorganizować urodziny organizacji o wdzięcznej nazwie SKOS. Sieć Komputerowa Osiedla Studenckiego już od 20 lat formalizuje działania związane z budową sieci komputerowej w akademikach Politechniki Gdańskiej.
Zainspirowany ideami “hackerstwa” wszelkiego rodzaju, płynącymi z oglądania poczynań takich organizacji jak Chaos Computer Club, czy konferencji jak Defcon, byłem zaszczycony możliwością sprowadzenia blisko 40 osób z historii organizacji.
Okazuje się, że Polacy nie gęsi, swój internet mają, także spotkanie było wypełnione anegdotami na temat wczesnych początków sieci już w 1995 roku, problemów z popularyzacją pomysłu wśród władz uczelni, a potem formalnego zrzeszania się pomiędzy akademikami pod wspólną organizacja SKOS’u (Hackerspace, take notes!). Oprócz tego wszystko na temat życia studenckiego w akademiku i przypały z usługami min. forum “SzPieG”, czy wjazdem Policji na teren akademika “za torrenty”.
Ja oraz @yakub mamy przyjemność bycia członkami organizacji, ale również kilka osób z orbity spejsowej też maczało swoje palce. Pozwolę sobie wywołać @ttorcz czy @odkurzacz.
Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia i historii.
Wspólne zdjęcie, A.D 2021, koloryzowane!
Budowa sieci w Domu Studenckim nr. 2 (to ten najwyżej na górce pod lasem, niecałe 100m od spejsu). Remont w 2006 roku i budowa serwerowni w 2001 roku.
“Akcja huj” po wtargnięciu policji na teren akademika i zgarnięciu serwera usługi Direct Connect w 2008 roku.
Więcej na stronie Akcja „Huj” / Fotografie / Maciej "HryneK" Hryniewicz
Życie studenckie na drzwiach pokoju jednego z adminów sieci i założyciela SKOS (niejakiego Szutkesa).
Wczesne klepanie konfiguracji w serwerowni w DS5 na osiedlu Wyspiańskiego.
Jak widać, działo się!
Może ktoś z was też miał styczność z organizacją, czy to w czasie studiów czy poza nimi? Podzielcie się swoimi historiami!