Wolnościowe rozwiązania dla szybowników

Rozpoczynam swoją przygodę z lataniem. Zapisałem się na podstawowy kurs dla pilotów szybowców w Aeroklubie Gdańskim.

Nie trzeba daleko patrzeć aby znaleźć wątek wolnościowy w tym hobby.

• System namierzania szybowców, analog APRS w hobby radioamatorskim:
  • Komputer pilota do śledzenia parametrów lotu:
  • Otwarty wariometr z dodatkowymi funkcjami “smart”:

W wolnym czasie będę zgłębiał temat dalej i aktualizował wątek.

Dzięki uprzejmości HSP, w trakcie Otwarty dzień projektowy w Hackerspace Pomorze ukończyłem projekt trackera Open Glider Network.

Ale od początku: Mój cel to zbudowanie “Who-is’a” dla lotniska. Tak, aby na rzut oka można było zobaczyć kto lata i co się dzieje na lotnisku. Do tego system może pomóc w chronometrażu, czyli określeniu kto, kiedy startuje i ląduje, oraz jak długo każdy z szybowców utrzymuje się w powietrzu - zarówno do śledzenia naszego postępu do uzyskania licencji jak i określenia pozostałego resursu dla danej konstrukcji. O zwiększonym bezpieczeństwie nie wspomnę!

W Aeroklubie Gdańskim działa już stacja naziemna OGN oraz ADS-B, opisana na forum Aeroklubu:

System w akcji można zobaczyć pod tym adresem:

Jak zwrócicie uwagę, większość z znajdujących się na mapie statków powietrznych to samoloty - rejsowe (“duża awiacja”), awionetki (“mała awiacja”), czasami helikoptery. Dopiero na szarym końcu są nasze szybowce, chociaż to dla nich tworzę ten system.

W celu uatrakcyjnienia systemu dla szybowników, chcę zwiększyć łatwość korzystania i użyteczność dostępnych w nim danych. Pierwszą barierą jest usystematyzowanie montowania trackerów w każdym szybowcu, oraz jasne procedury operacyjne jak się z nimi obchodzić. Ale do tego dojdziemy później.

Najpierw na tapet biorę “segment naziemny”, czyli część szybowca która zawsze pozostaje na ziemi - wyciągarkę:

Wyciągarka to pojazd, który poprzez nawijanie długich lin na bęben wynosi szybowce w powietrze - na 300, czy nawet 600m. Zobaczycie ją w akcji tutaj.

Najprostszy sposób aby określić, że “coś się dzieje” na lotnisku, to śledzić wyciągarkę. Jeżeli wyjeżdża z garażu - “kwadrat szybowcowy” musi być rozłożony, a operacje lotnicze z dużym prawdopodobieństwem mają miejsce. W zależności od tego po której stronie i jak daleko od pasa startowego stoi wyciągarka, możemy określić warunki pogodowe i wysokość dostępnej strefy lotniczej. Chcę zbierać te meta-dane.

I tu wracamy do trackera. Przygotowałem wersję samochodową trackera OGN, która będzie zasilana z akumulatora samochodowego:

Składa się z płytki Heltec Wireless Tracker w wersji na 868 MHz, przetwornicy 12-36V do 5V oraz jednego akumulatora, który zapewni podtrzymanie zasilania, kiedy zapłon jest wyłączony. Wyprowadzam wyjścia anten GPS oraz 868MHz do zewnętrznego montażu poza pojazdem.

Dam znać, kiedy zamontuję tracker w swojej docelowej pozycji, wtedy będziemy mogli śledzić sytuację na lotnisku razem!