Telefon do spejsu

Mamy wraz z usługą UPC numer domowy. Można go wykorzystać.

@yakub coś miał na stanie. Ale póki co można podpiąć jakiś zwykły.

2 polubienia

Jak fajnie, nawet nie wiedziałem że mamy taką opcję. Czy HS Krk nie ma czasem jakiejś śmiesznej bramki połączonej z systemem obecności? Fajnie by było mieć coś takiego długoterminowo.

Łypię na te produkty. Chyba nawet zaraz podjadę po nie.

https://www.olx.pl/d/oferta/telefon-panasonic-tx-tg2511pd-sprawny-brak-zasilacza-CID99-IDK8yWJ.html#c5bbd4a939

https://www.olx.pl/d/oferta/telefon-panasonic-tx-t2365-wyswietlacz-glosnomowiacy-japan-CID99-IDIngkz.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1

@yasiu kupiłeś któryś z telefonów? A może taki z sekretarką cyfrową? :wink:

https://www.olx.pl/d/oferta/telefoniczny-aparat-domowy-z-sekretarka-CID99-IDFMGuY.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0

Dodzwoniłam się do spejsu!

1 polubienie

Mamy DECTa i taki śmieszny telefon głośnomówiący z szybkim wybieraniem. Autosekretarka również jak najbardziej, ale to już może lepiej jakiś elektroniczny model, albo bramka VoIP?

Call now at 52 717 45 45

Mega fajny, jak masz po drodze to możesz po niego skoczyć :stuck_out_tongue:

https://www.olx.pl/d/oferta/telefon-bakelitowy-wykrecany-CID99-IDDU5Kk.html#45924cdd54

Niestety ten telefon ma pewnie wybieranie impulsowe, ale nie tonowe. Sprawdzę na tym białym panasonicu czy działa na naszej linii (ma przełącznik trybu).

EDIT: Niestety nie, nasza linia wspiera jedynie wybieranie tonowe.

Jak coś, to mamy 2 linie wychodzące z modemu, dalej możemy je splitować bez problemu.
Jeżeli kupimy odpowiednie mediaboxy, możemy przerobić wyjścia na patch panelu i w pomieszczeniach z powrotem na złącza telefoniczne.
W taki sposób możemy zamontować jeden telefon np. w chillroomie, a drugi w coworku (jeżeli ktoś życzy sobie ciszy, może go wtedy odłączyć).

Ustalone dzisiaj przy okazji SPORga: telefon ma charakter informacyjny i nie powinien być publikowany jako oficjalny numer HSP.

Jest to wyłącznie sposób na wdzwonienie się do lokalu i np. sprawdzenia obecności, zapytania czy ktoś chce coś ze sklepu etc.

4 polubienia

Szkoda, byłaby to dobra beka :smiley:

1 polubienie

Też tak uważam, ale nie byłoby śmiesznie gdyby zadzwoniła pani z urzędu :stuck_out_tongue:

W KRK mają to rozwiązane przy pomocy numerycznego menu. Jest do wyboru możliwość dzwonienia do spejsu, lub do kogoś z zarządu. Wtedy to może być semi oficjalne.

Mam też wrażenie, że inne spejsy na świecie jakoś mocno nie cykają się udostępniać swojego telefonu. Więc tak, charakter informacyjny z zastrzeżeniem, że obsługiwany w czasie nieregularnych czasów otwarcia spejsu. Nawet jesli ktoś poważny zadzwoni, to chyba nasi członkowie mają wystarczająco oleju w głowie, aby przekierować na maila.

2 polubienia

Jeżeli chcemy pchać projekt dalej, tutaj wrzucam pewną inspirację:

Chciałbym przy tym posiedzieć, tylko trzeba taki modem dostać. Chyba z Chin trzeba ściągać. Śmieszne jest to, że z tym się w ogóle gada komendami tekstowymi. Wrzucałem to jakiś czas temu na 0x3c.pl.

2 polubienia

O, to może od ciebie miałem tą kartę wiszącą w przeglądarce. Sprzątałem i wrzuciłem tutaj :smiley:

Jak wygląda od strony technicznej? Fizyczna linia PSTN, czy jakiś modem z bramką FXS (foreign exchange station - emuluje centralę, podpinamy telefon)? Zastanawiam się, czy byłoby celowe i wykonalne jakoś “przeroutować” ten numer na jakiegoś wewnętrznego IP PBX i np. mieć grupowe dzwonienie do kilku ludzi z hs.

Swoją drogą jeśli to jest z bramki (tj bez łączenia z siecią PSTN), to można by było popełnić konwerter wybierania impulsowego na tonowe i podpiąć retro telefon z tarczą. Byłby niezły ubaw :slight_smile:
Idę o zakład, że dałoby się zrobić generator tonów DTMF na jakimś arduino pro mini, tylko dochodzi jeszcze “zainterfejsowanie” tego tak, żeby chodziło na poziomach linii telefonicznej. Jeśli mnie pamięć nie myli, to tam chyba jest 60VDC stałego w stanie gotowości, 25VAC chyba 25Hz podczas dzwonienia na połączeniu przychodzącym, i nie wiem jakie poziomy podczas wybierania oraz rozmowy. Myślę, że takie sprawy szłoby przebadać oscyloskopem albo dokopać się do jakichś standardów :slight_smile:

W takim projekcie nie wykluczam wyprucia bebechów z telefonu i podpięcia się z arduino bezpośrednio pod widełki i tarczę wybierakową (o ile pamiętam, to one mają styk NC rozwierany gdy tarcza nie jest w pozycji spoczynkowej, oraz styk impulsowy, nie wiem czy NO, czy NC). Potrzebne będzie napięcie stałe do polaryzacji mikrofonu węglowego, ew. zmienić węglowy na elektretowy przerabiając wkładkę. Kable ze względów estetycznych bym zostawiła, o ile tylko nie potrzeba więcej niż 3 żył na spięcie telefonu z bramką i ew. zasilaniem. Można by było spróbować zasilić arduino z baterii albo z napięcia DC podawanego przez bramkę - po obniżeniu stabilizatorem do 3v3 i najlepiej użyciu superkondensatora 0.5…1F (mamy tego trochę) do podtrzymania na czas rozmowy/wybierania.

Mam devkit w postaci wyprutego telefonu i chyba mogę skołować bramkę PAP2T od Alany, trzeba by było zarejestrować ją na jakimś asterisku i przedzwonić :slight_smile:

Zacznijmy od tego, że obecnie coś nie działa. @yasiu gdzie jest ten beżowy telefon? Ja bym proponował na stałe go zamocować do ściany, lub położyć na szafce. DECT jest fajny, ale słuchawka nie będzie wszędzie latać.

W każdym razie, ostatnio nie mogłem się dodzwonić. A to nie jest zły plan aby wykształcić kulturę dzwonienia do spejsu. Często ktoś jest tam zaaferowany, że nie sprawdza discorda.

Ah, i można dodać Rosmarino na szybkie wybieranie :stuck_out_tongue:

I podać numer do wiadomości członków. Dzwoniłbym jak mi smutno :wink:

3 polubienia