Nowy projekt, nowy thread. Dokumentacja ku potomnym!
Temat luźno związany z Wyjazd do Hamburga na 37c3. Już kolejny raz mieliśmy okazję zapoznać się z działalnością Evenphone czyli siecią umożliwiającą komunikację na wydarzeniu poprzez słuchawki typu DECT.
Właśnie z tego powodu dokonałem impulsywnego zakupu dwóch urządzeń:
Bramka DECT Gigaset N510 IP PRO - Jest stacją bazową umożliwiającą połączenie słuchawek DECT do serwera SIP.
Jako pierwszą rzecz z brzegu udało mi się podłączyć DECTy do serwera SIP Eventphone. W niecałe 10 minut udało się skonfigurować i wykonać testowe połączenie.
Nasz “prefix” to 7145, który jest luźno zainspirowane naszym fizycznym numerem telefonu - 58 717 45 45.
Do lokalu można dodzwonić się przez bramkę, pod numerem: +49 221 59619 7145
Aby podłączyć swojego DECTa, przyjdź do warsztatu i przytrzymaj przez około 5 sekund niebieski przycisk na obudowie Gigaset N510. Po podłączeniu, twój DECT będzie mógł przyjmować i wykonywać połączenia z numeru 7145.
Kolejne kroki?
Fajnie byłoby spiąć to z naszą fizyczną linią telefoniczną przez bramkę VoIP. Zdaje się, że do tego będzie trzeba postawić własny serwer SIP. Ale o tym może wiedzieć więcej @CZARAS.
Czy nie fajnie byłoby mieć sekretarkę głosową jak HS Kraków?
Czy mając własny serwer SIP możemy dalej się routować do sieci Eventphone?
Czy możemy dodać indywidualną adresację i rejestrację DECTów tak jak jest to na CCC?
Mogłabym coś pomóc pohakować, np. postawić HSowego asteriska albo coś. O ile robiłam ponad 10 lat temu w VoIP, o tyle DECT nie ogarniam.
IPG200 jest bramką 2x FXS, czyli możesz podłączyć pod to dwa telefony/faksy, ale nie podepniesz linii telefonicznej. Do tego jest potrzebna bramka typu FXO, np. IPG110.
Publicznie dostępne zdjęcia z lokalnym ip loginem i hasłem do których można się dorwać z niemal publicznej sieci wifi w spejsie - wygląda jak zaproszenie do trolowania w stylu sudo chmod -R 777 /
To są domyślne hasła z publicznie dostępnej dokumentacji (którą też tutaj zalinkowałem), które są dostępne po przywróceniu urządzenia do ustawień fabrycznych.
Telefony działają równolegle i każdy z nich dzwoni przy połączeniu przychodzącym. Tylko jedno urządzenie może odebrać, reszta milknie. Nie ma (na razie) możliwości intercomu - dzwonienia między urządzeniami w sieci lokalnej.
Po weryfikacji sygnału stacji bazowej, rozmieściłem telefony w 3 pomieszczeniach: coworku, chillroomie i warsztacie w pomieszczeniu 11.
Zerkam na EPDDI - EventPhone Decentralised DECT Infrastructure. Jeżeli chcemy lepiej zintegrować się z infrastrukturą Eventphone, potrzeba innego routera/anteny DECT firmy Mitel. Na OLX widzę RFP 45 za około 200 PLN, patrząc na eBay, to całkiem tanio!
Pytanie czy jest sens integrować się w EPDDI skoro ona z tego co rozumiem z tej dokumentacji funkcjonuje tylko w trakcie eventów. I z tego co widzę potrzeba do tego dedykowanego routera mikrotkia z konkretną wersją router OS. Zapewne dlatego większość spejsów używa epvpn. I chyba na tym bym się też skupił na razie, wchodzeniem w EPDDI można zająć się jak już będziemy mieli swojego asteriska postawionego.
Warto by było się też zainteresować czy jest możliwość uzyskania bezpośrednich danych do naszego konta VOIP od dostawcy internetu (UPC). Bo nasz telefon analogowy działa po IP przez bramkę VOIP wbudowaną w router. Wiem, że w Orange na przykład nie ma problemu z uzyskaniem bezpośredniego dostępu do takiego konta, ale z UPC nigdy się nie bawiłem.
Pewnie kwestia wejścia w panel administracyjny routera, sprawdzenie konfiguracji bramki i zarejestrowanie jakiegoś klienta SIP na serwer wyciągnięty stamtąd. O ile oczywiście jest dostęp do tych opcji dla klientów, a może nie być. Ew. pogadać z ich supportem na zasadzie “technik technikowi technikiem”…
No właśnie z tego co patrzyłem to dostępu do samego routeru/modemu z sieci spejsu nie ma. Jest jakiś panel klienta online ale ja nie mam do niego dostępu nie wiem czy ktokolwiek tam kiedyś wchodził xd. No a telefon do supportu to zawsze dobra opcja.
Mamy ten router fizycznie w spejsie? Może są na nim informacje, jak się dobić do panelu admina. Obstawiałabym IP 192.168.100.1 albo …0.1 (można próbować przelecieć to nmapem), a hasło pewnie będzie zapisane na etykiecie na routerze, o ile później go ktoś nie zmienił. Przynajmniej tyle z moich doświadczeń z różnymi connectboxami i innymi ustrojstwami wrzucanymi przez UPC / Play.
Generalnie da się, ale modem jest w innej podsieci, za routerem. Moja dokumentacja sieci z tego jak ją montowałem jest już wielce nieaktualna, ale diagram połączeń wciąż się zgadza: Plan Sieci [Hackerspace Pomorze]
No właśnie mój problem był taki, że modem jest przeźroczysty, nasz router na porcie podpiętym do modemu dostaje publiczne IP a kolejnym skokiem jest już router u ISP. Więc ja nie wiedziałem jak się do tego modemu dobić.