Hej, jestem Keri - lampowa wiedźma
Mieszkam w Gdańsku od 2019r., wcześniej całe życie przesiedziałam z rodzicami w Łodzi. Teraz żyję sobie ze swoją chłopczyną Tristane i tworzymy mały kolektyw osób queerowych na Głównym Mieście.
Chodzę po tej ziemi już 35 lat, z czego ponad 21 lat spędziłam na dłubaniu w elektronice, i jeszcze więcej w elektryce. Kilka w mechanice, gł. budowie i naprawie rowerów, ale nie tylko. Umiem pracować na odlewarkach monotypowych jako jedna z coraz bardziej nielicznych osób w tym kraju.
Zajmuję się głównie elektroniką analogową - audio, elektronika lampowa, odnawianie zabytkowych radioodbiorników i sprzętu hi-fi, do tego trochę pomiarówki, chcę się wkręcić w w.cz. i krótkofalarstwo. Poza tym serwis, jakieś sterowanie/automatyka, od niedawna mikrokontrolery.
Z tematów informatycznych - budowa i administracja sieci LAN, systemy GNU/Linux, wolne i otwarte oprogramowanie, kodzenie w Pythonie i odrobinę C. Dumna użytkowniczka Debiana od 2012r., fanka starych Thinkpadów do [TW][4-5]20 :). A, i uwielbiam maliny.
Wcześniej pracowałam w firmie informatycznej na wsparciu i testach, potem - w Muzeum Książki Artystycznej, a teraz robię naprawy i prace remontowe dla ludzi, siedzę w swoim warsztacie i konstruuję różne projekty. Od niedawna zainteresowałam się też modelarstwem kolejowym DCC, systemami sterowania ruchem kolejowym, protokołami bezpieczeństwa itd.
Marzę o zbudowaniu modularnego syntezatora analogowego (lub większej ich liczby), lampowego thereminu oraz miksera sygnałów liniowych, frezarki CNC (chociaż jedną współkonstruowałam, a na innej dodawałam ulepszenia) oraz symulatora jakiejś stonki albo siódemki
Flota rowerów obecnie się składa z dwóch damek-holenderek, roweru transportowego z podwójną rurą górną oraz cargo Sorte Jernhest, który zaczął mi się na dobre przydawać dopiero w Gdańsku.
W sferze marzeń - gitary elektryczne i basowe (jeszcze nauczyć się na nich grać…) oraz jakiś fajny zabytkowy motocykl np. Junak M10, bo uwielbiam tę estetykę
W sercu anarchistka, w praktyce demokratyczna socjalistka, zawzięta feministka co współorganizowała manify od 2008r. Mocno interesuję się sprawami dotyczącymi LGBTQ+ ze szczególnym naciskiem na transpłciowość. Od ok. 2007r. widziałam się jako osobę trzeciej płci / androgyniczną (pojęcie niebinarności jeszcze się nie rozpowszechniło), a od stycznia tego roku wyszłam z szafy jako transpłciowa kobieta :).
Z innych zainteresowań nietechnicznych - moda alternatywna (punkowa, postpunkowa/gotycka itd.), muzyka bardzo różna z naciskiem na post-punk/nową falę, gotycki rock, industrial/dark ambient, muzykę elektroniczną, progresywny rock i heavy/power/progressive metal
Z przykrością przyznaję, że w starych czasach musiałam sprzedać oscyloskop OS-102 i magnetofon M3401SD, aby pojechać na Castle Party. Żałuję jak cholera…
W planach uruchomienie kanału na YT