HP HSTNS-PL18 to zasilacz który znajduje się w naszym starym serwerze HP DL380 G7 “arthur”. Wraz z jego przejściem na emeryturę, zostajemy z kilkoma zapasowymi zasilaczami które już nigdy nam się nie przydadzą.
A powinny się przydać, bo to jednostki o niebagatelnej mocy 750W, z napięciem 12V i 63.5A natężenia prądu. Da się je również “overclockować” do 13.8V, przy pomocy potencjometra wewnątrz. Jednak tego nie bierzemy tutaj pod uwagę.
O, szykuje się fajny projekt
Ze swojej strony proponowałabym zrobienie centralnego zasilacza 12/24V do labu, ale to niemal na pewno wymagałoby przeróbki układu polegającej na odcięciu masy od uziemienia. Wtedy można dwa zasilacze postawić jeden na drugim.
Można się pokusić o wyjęcie płytki dodatkowej (tej ze złączem krawędziowym) i wlutowanie kabli, ale potrzeba będzie kobylastej lutownicy, żeby podgrzać tory prądowe.
@yasiu “overclock” do 13.8V to typowa przeróbka dla radioamatorów, jakbyśmy robili jakiś nadajnik wysokiej mocy kiedyś, może się to przydać.
@Keri centralny zasilacz chyba lepiej zrobić z jednego z komputerowych zasilaczy które się u nas walają. Mamy nawet gotowe adaptery do tego w pudełku nad elektrolabem.
Sklejanie dwóch zasilaczy jest moim zdaniem overkillem, i potencjalnie niebezpieczne.
Ja mam DELL E750E-S1. Nie wiem czy HP ma tak samo, ale mają linię idle na innych pinach oddzieloną od tej do włączenia która daje 12V jak tylko wepniesz do zasilania, co jest fajne żeby podtrzymywać jakieś mniejsze urządzenia, a włączyć drugą linię (albo po przerobieniu to 13V) dopiero jak potrzebujesz więcej mocy i hałas wiatraków xD. Stoją u mnie na nich radia i inne kombinacje