Być może obiła Wam się dziś o uszy łamiąca wiadomość o 5G: Wyborcza.pl. Mi się obiła i sprawdziłem na ile jest ona łamiąca. Ustaliłem co następuje:
- Jest sobie projekt ustawy, nad którym rząd radzi już dłuższa chwilę: Projekt ustawy o zmianie ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa oraz ustawy – Prawo zamówień publicznych
- faktycznie jest wersja projektu z 12 października: https://mc.bip.gov.pl/fobjects/download/1096575/2021-10-12-projekt-nowelizacji-uksc-pdf.html (zmiany, o których mowa zaczynają się na stronie 61)
- dotyczą one dwóch zakresów częstotliwości: 703-733 i 758-788 MHz.
- szukałem informacji o charakterystyce tych zakresów i znalazłem: Press corner | European Commission
Due to its technical qualities (wide territorial reach, good penetration of buildings and other obstacles), the 700 MHz band will help meet the increasing consumer demand for audiovisual content and other broadband services over wireless networks.
Jeśli dobrze rozumiem, to te pasma pomogą uruchomić sieci 5G na terenach słabo zaludnionych, np w Bieszczadach, do których bez wsparcia podmiotów nie nastawionych na zysk 5G może nigdy nie dotrzeć.
O tempora, o mores, o upadku dziennikarstwa.