Przychodzę do Was z zapytaniem i propozycją.
Od dłuższego czasu zajmuje się wątkami związanymi z emisyjnością ICT, na ten moment głównie edukuję. Przez ten czas zauważyłam, że kwestie braku świadomości fizyczności są ogromnym wyzwaniem (głównie z perspektywy środowiskowej) i staram się stworzyć całą organizację, która będzie ten temat poruszać.
Ostatnio chodzi mi po głowie kwestia pomiaru zużycia enegii przez video konferencje obywające się z pomocą najpopularniejszych aplikacji czyli zoom, teams i gmeet. Następnie zderzenie ich z rozwiązanami open source, najlepiej self-hostowanymi na zielonych serwerach. Jestem mega ciekawa liczb i rzeczywistych różnich pomiędzy poszczególnymi rozwiązanami.
W sieci latają podobne projekty:
Są aplikacje, która zajmują się wyliczaniem emisyjności centrów danych https://www.climatiq.io/
Ale jest jedna luka w tym wszystkim, zbyt wąski pomiar, który nie bierzę pod uwagę usera i jego urządzeń, w tym peryferyjnych oraz routerów. Chodzi o to, żeby poszerzyć możliwie najbardziej zakres badań.
Jestem ciekawa Waszego zdania na ten temat oraz zastanawiam się czy są tu jakieś osoby, chętne podjąć takie wyzwanie.