Najserdeczniejsze pozdrowienia dla całego HSP od Clifforda Stolla z słonecznego Oakland, Kalifornia!
Kontekst: Clifford Stoll to wybitny astrofizyk, matematyk, administrator systemów komputerowych, ale przede wszystkim majsterkowicz i haker. W latach 80’ jako student pracował w laboratorium komputerowym na Uniwersytecie w Berkley, gdzie odpierał jeden z pierwszych ataków komputerowych na infrastrukturę pierwszych sieci komputerowych w USA; ARPANET i MILNET. Swoją przygodę opisał w książce “The Cuckoo’s Egg: Tracking a Spy Through the Maze of Computer Espionage”. Współcześnie kojarzony z kanałem YouTube “numberphile” gdzie zamieszcza popularne materiały o ciekawych zjawiskach matematycznych. Jego najbardziej popularna zajawka to fascynacja Butelkami Kleina, które wykonuje z szkła i sprzedaje spod swego domu (dosłownie) w Oakland, Kaliforni.
Okazuje się, że Cliff wychował się w polskim otoczeniu w Buffalo, NY. Od razu rozpoznał Gdańsk i doniesienia prasowe o wydarzeniach lat 80. Jego pierwsza dziewczyna była polką.
W swoim warsztacie, oprócz około 2000 butelek Kleina schowanych pod domem, Mr. Stoll posiada kolekcję artefaktów i wspominek. Na ścianie znajdują się podobizny największych matematyków, którzy są jego idolami. Między innymi Jan Łukasiewicz, który opracował Notację polską, oraz Marian Rejewski, jeden z matematyków stojących za złamaniem Enigmy - za które jak sam Cliff zwraca uwagę, wszelkie zasługi pobrał Alan Turing.
Przez półtorej godziny rozmawialiśmy o życiu, podróżach, tym jak z pasji do gwiazd i astrofizyki można przejść do komputerów a potem fascynacji matematyką, topologią a na końcu do sprzedaży butelek Kleina. Wymieniliśmy się wartościami. Cliff odrzuca wartość pieniądza. Najważniejszym dla niego jest kontakt osobisty z innymi ludźmi oraz rodzina. No i oczywiście ciekawość świata oraz eksploracja.
Na końcu wymieniliśmy się ciekawostkami językowymi, nauczyłem go prawidłowo używać polskich znaków diakrytycznych, a w zamian dowiedziałem się o zdaniu do testowania ligaturach używanego przy testowaniu drukarek.
Naturalnie nabyłem kilka buteleczek Kleina, które mam nadzieję przeżyją transport do Europy. Zachęcam każdego do zamówienia swoich, kiedy wciąż są dostępne. Cliff do każdego zamówienia przykłada największą uwagę i osobiste przywiązanie.
Poprosiłem o autograf na kopii książki “Cuckoos Egg”, ale tutaj pozwoliłem sobie poprosić o osobistą dedykację
Jeżeli będziecie kiedyś w okolicy, napiszcie do Cliffa na kleinbottle aaattat@attt kleinbottle ddoatatdot com
. Czyta wszystkie wiadomości od fanów (które przejdą przez jego filtr spamu)!